Straatkunst:
Maak minimaal 3 foto's van straatkunst die je mooi/grappig/gaaf vindt. geef aan waarom je dit vindt en wat het voor toevoegende waarde geeft aan het straatbeeld. zorg dat te zien is hoe het straatbeeld eruit ziet. desnoods maak je een foto van het werk zelf en een foto van afstand genomen.
Bij mij in het dorp Wormer hebben we ook een vorm van straatkunst. Ze hebben namelijk de elektriciteitskasten geschilderd. Een mevrouw Marga Kerssens vond de elektriciteitskasten zo saai. Ze waren grijs. Aangezien ons centrum opgeknapt is, vond zij dat er wat met de elektriciteitskasten gedaan moest worden. Haar zus die in Nieuw Zeeland woont in Nieuw Zeeland en stuurde haar foto's op van een aantal kasten die daar geschilderd waren. De gemeente was het hier helemaal mee eens. En dit is het resultaat!!!

Electriciteitskast de Lepelaar
Het Lepelaarhuisje is, net als de vlag van Wormerland in de kleuren blauw en groen. De Lepelaar is omringd door een mooie orchidee, een gele lis, Wollegras en Riet. het huisje staat centraal aan de drukke kruising in het centrum.

Electriciteitskast de Roerdomp
Het Roerdomphuisje is genoemd naar de Roerdompstraat, waar het zwembad ligt. Een belangrijke plek van samenkomst in onze gemeente.

Electriciteitskast de IJsvogel
De IJsvogel leeft ook in ons prachtige natuurgebied. Het IJsvogelhuisje staat centraal in het vernieuwde plein.

De IJsvogel in het totale straatbeeld.

De Lepelaar in het totale straatbeeld.

De Roerdomp in het totale straatbeeld.
Ik vind het er heel leuk uitzien. Het ziet er verzorgd en rustig voor het oog uit. Vooral omdat we in de vogelbuurt wonen. Alle straten hebben namen van de vogels. Zoals de Roerdompstraat, IJsvogelstraat, Gruttostraat. De Lepelaar staat op de vlag van Wormer. De beschildering van elke Electriciteitskast heeft dus te maken met de straatnamen van ons dorp. Er is met aandacht en zorg aan gewerkt. Het past in het straatbeeld.
Graffiti onder de a8 (in zaandijk):
Deze plaats onder de A8 bij Zaandijk mag men vrij graffiti spuiten. Er is aangeven waar wel en niet mag worden gespoten/geschilderd.



Deze graffiti vind ik ook mooi. Een mooi "schilderij" waar diepte in zit. Dit spreekt aan.

Dit soort graffiti vind ik ook mooi. Mooie letters met versiering erbij. Hier zit duidelijk een hoop tijd in. Ze hebben er veel aandacht aan besteedt.
Maak minimaal 3 foto's van straatkunst die je lelijk/slecht vindt. geef aan waarom je dit vindt en wat dit met het straatbeeld doet.

Dit soort graffiti is absoluut niet mooi. Het is geen geheel, het ziet er heel onverzorgd uit. Heel druk.


Dit zijn in mijn ogen echte kliederwerkjes. Het staat niet verzorgd en is een doorn in het oog. Het komt neer op "gekke en dwazen schrijven hun namen op ramen en glazen".
Het straatbeeld gaat hier niet op vooruit, het verloederd. Het ziet er slordig en niet uitnodigend uit.

onderzoek welke genres er in de straatkunst zijn. kies er minimaal 2 uit die je gaat beschrijven. voor beide straatkunsten maak je een beschrijving van 200 woorden laat minimaal 2 voorbeelden zien per gekozen genre.
Street art is een vorm van kunst, waarbij de straat fungeert als als atelier. De straat is hier dan de "werkruimte", maar ook meteen de plek waar het kunstwerk tentoongesteld wordt.
Street art kan worden vormgegeven met behulp van graffiti, gewone verf, maar ook stoepkrijt, posters, beelden, stickers, (etalage)poppen, wild breien of wat de street art artiest ook bedenkt. Alles is mogelijk!
De aangebrachte street art kan soms dusdanig origineel, grappig of mooi zijn, dat de eigenaar(s) van het "atelier" eigenlijk alleen maar blij verrast zijn. Het gebeurt dan ook dikwijls dat de eigenaar(s) van bijvoorbeeld de muur waarop de street art is aangebracht het zo mooi of grappig vinden, dat ze er niet over peinzen om het te laten verwijderen, of om er aangifte van te doen bij de politie.
Street art is geworteld in de jaren '70, als voortvloeisel van de graffiticultuur uit de jaren '60. In de jaren '70 werden er nog voornamelijk met behulp van sjablonen graffitiboodschappen achtergelaten, waarmee ze een bepaalde politieke boodschap verspreidden. Deze graffitiboodschappen werden gaandeweg steeds geavanceerder, ze kregen een steeds hogere moeilijkheidsgraad en werden daardoor ook steeds kunstzinniger. Uiteindelijk ging deze mensen zich meer en meer realiseren dat er een nieuwe kunstvorm was ontstaan; de street art was geboren.
In de jaren '80 en '90 had street art nog vooral een negatieve beeld, maar tegenwoordig is street art niet alleen de populairste, maar tevens de invloedrijkste kunstvorm in vrijwel alle grote steden van de westerse wereld.
Ik heb 2 genres uitgekozen, waar ik wat over ga vertellen:
1. Wild Breien:










Wild breien is waarschijnlijk ontstaan in 2005 in Houston, een Amerikaanse staat in Texas. Het heet officieel Graffity knitting (graffity breien).
In oktober 2010 zat Francien Oomen (een schrijfster van de boeken "Hoe overleef ik...") in een Amerikaans tijdschrift te bladeren en kwam ze het graffity knitting tegen. Ze vond het zo leuk, dat ze er wat mee wilde doen. Zo heeft zij er in 2011 wild breien van gemaakt. De bedoeling was om publieke objecten te versieren met deze zelf gemaakte werkjes. Zij heeft Artis uitgekozen. Ze is daar met 200 vrijwilligers allemaal lapjes gaan haken, breien, naaien. Al deze lapjes zijn aan elkaar gemaakt en zo zijn er beelden, banken, lantaarnpalen, bomen versierd. Het kleurde leuk.
Het is een tijdelijke streetart. Het is makkelijk te verwijderen. Dus geen vandalisme of beschadigingen. In 2011 was het een ware hype. Iedereen is door dit idee enthousiast geworden. Ook buiten Amsterdam is men aan het haken, breien of naaien geslagen. Heel Nederland werd vrolijk versierd. Publieke objecten werden met vrolijke werkjes aangekleed. Zo toverde men het saaie straatbeeld naar een heel gezellig en leuk straatbeeld. Bruggen werden aangekleed, fietsen, auto's, werden aangekleed met deze werkjes.
Helaas is het in 2012 naar de achtergrond geraakt. Er wordt nu nog weinig aandacht aan besteedt.
2. 3D Streetart:






3D-Streetart is een straattekening. Het is een optische illusie met perspectief. Het is net of je het zo kunt vastpakken. Het lijkt net echt.
3D-straatkunst is een oude stedelijke traditie, afkomstig uit de 19e eeuwse Groot-Brittannië. De stedelijke bevolking bleek dankbaar te zijn als er een alternatief werd aangeboden voor de grijze, rokerige, geïndustrialiseerde omgeving. Deze fantastische beelden zijn sterk ontwikkeld sindsdien. Maar de traditie van het uitvoeren van de kortlopende krijtfoto's op trottoirs en pleinen blijft, want het zal altijd de aandacht trekken en de voorbijgangers verrukken met zijn fantasierijke en boeiende natuur.
3D-Streetart kan op bijna alle ondergronden worden aangebracht. Het is wel afhankelijk van de levensduur van de tekening. Het kan met krijt worden aangebracht. Dit is de tijdelijke variant. Na een regenbui is de tekening weg.
Het kan ook met verf worden aangebracht. Dit noem je semipermanent. Dit moet door een gespecialiseerd bedrijf verwijderd worden. Het kan ook op vinyl worden gedaan. Dan kan het op de gewenste plaats geplakt worden. Ook deze variant moet door en gespecialiseerd bedrijf worden verwijderd.
Met de 3D-Streetart kun je leuke en mooie illusies opwekken. Deze vorm van streetart wordt ook wel door bedrijven in hun hal of op hun muren geplaatst of voor de deur als je binnenkomt. In de vorm van hun logo in een tekening met illusie. Een voorbeeld hiervan is door de ING gedaan en door vliegbasis Volkel, Hotel Leiden en Prorail.

Hotel Leiden

ProRail

Vliegbasis Volkel
ING
beantwoord de volgende vragen:
1. wanneer is de straatkunst ontstaan en waar?:
In de 16e eeuw in Italië is langzaam de street art ontstaan in de vorm van rondtrekkende kunstenaars, die hun kunsten tentoonspreidden tijdens religieuze- of dorpsfeesten. De tekeningen die zij maakten waren allen religieus van aard, waarbij zij volop inspiratie konden opdoen aan de hand van de talloze voorbeelden van religieuze afbeeldingen die er indertijd voorhanden waren. Zij hadden naast dit tekenen ook geen andere inkomstenbron, de gulheid van de bewonderaars was waar zij het van moesten hebben.
Het is ook gedurende die begintijd geweest dat de street art kunstenaars in Italië bekend zijn geworden onder de naam Madonnari (tekenaar van Madonna), gebaseerd op de religieuze achtergrond van hun tekeningen. Deze kunstvorm zou de tijd overleven om uiteindelijk in 1972 weer tot volle bloei te komen. Het was in dit jaar dat het eerste Street Painting Festival in Italië plaatsvond, in "Grazie di Curtatone".
2. wie zijn naast banksy nog meer invloedrijke straatkunstenaars? (laat voorbeelden van hun werk zien):
Naast Bansky zijn er nog een aantal invloedrijke straatkunstenaars:
Edgar Mueller:


Space invader:


kurt wenner:



3. vanaf wanneer werd de straatkunst als "kunst" gezien?:
De straatkunst werd als kunst gezien toen Banksy populair begon te worden en exposities begon te houden. Banksy is de grootste kunstartiest die er bestaat. Maar wanneer straatkunst als echte kunst werd gezien vind ik lastig om te zeggen. Sommige mensen zien straatkunst nog steeds als vervuiling en rotzooi, terwijl anderen de straatkunst al veel eerder gingen waarderen.
4. vind jij straatkunst horen bij kunst? Waarom wel/niet?:
Niet al het straatkunst vind ik bij kunst horen. De graffiti die ik hierboven beschrijf die ik niet mooi vind, vind ik niet bij kunst horen.
De 3D- straatkunst vind ik wel bij de kunst horen. Hier is aandacht aan besteedt en het past helemaal in het straatbeeld. Het voegt iets toe.
Maak jouw eigen website met JouwWeb